Feldenkrais

Popredalčkati metodo Feldenkrais, ki nam daje tako svobodo, da včasih že ne vemo več, kaj  bi z njo, je že v začetku propadel poskus. Tako kot bi nekomu, ki ne pije kave, hotel razložiti, kakšnega okusa je. Treba jo je poskusiti, predvsem pa začutiti. Primerna je za vsakogar, predznanje za udeležbo na lekcijah ni potrebno.

Metoda Feldenkrais nam pomaga izboljšati psihofizične sposobnosti ter ohraniti vitalnost v najširšem pomenu besede, kar dosežemo na izjemno subtilen način, lahko bi rekli brez kapljice znoja. Z nežnimi gibi in usmerjanjem pozornosti na občutke in zaznave med gibanjem spodbudimo proces notranjega učenja, pri katerem možgani reorganizirajo telo in gibanje. Sprememba se zgodi prek zavedanja tega, kako se gibamo in izkušamo nove možnosti. Ko telo postane bolj povezano, se izboljšata drža in gibanje, dihanje postane svobodnejše, kar prispeva k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.

KORISTI METODE FELDENKRAIS
Metoda Feldenkrais nam z razkrivanjem in preoblikovanjem gibalnih vzorcev omogoča, da ponovno odkrijemo našo prirojeno sposobnost lahkotnega gibanja. Metoda nam pomaga ohraniti ali povrniti prožnost, izboljša ravnotežje in koordinacijo, olajšuje vsakodnevne aktivnosti (hojo, sedenje, dviganje, sklanjanje, seganje …) ter blaži fizično nelagodje in bolečine. Poleg tega deluje sproščujoče, saj blaži posledice stresa in tesnobe, odpravlja težave s spanjem, razvija čuječnost, spodbuja ustvarjalnost in ohranja jasnost misli.

Z delom po metodi Feldenkrais dosežemo, da pri gibanju vsak del telesa potencialno podpira in olajšuje delovanje drugih delov, zato ima širši fokus v primerjavi s tradicionalnimi pristopi rehabilitacije, ki se osredotočajo v glavnem na poškodovani del. Učitelji metode lahko pomagajo ljudem s kroničnimi bolečinami v hrbtu, ramenih, vratu, sklepih, z bolečinami po poškodbi ali operaciji, artritisom, fibromialgijo, glavoboli, išiasom …

Metoda Feldenkrais izkorišča nevroplastičnost, to je sposobnost možganov, da se pod vplivom izkušenj vse življenje spreminjajo in preoblikujejo. Prek dotika, gibanja in usmerjanja pozornosti nagovarjamo živčni sistem na zelo nežen in hkrati zelo učinkovit način. Tako spodbudimo oblikovanje novih nevronskih povezav v možganih in pogosto dosežemo ugodnejše izide od tipične prognoze pri otrocih z razvojnimi in drugimi motnjami (cerebralna paraliza, avtizem, kap, možganske poškodbe, hipotonija, učne težave, disleksija, motnje pozornosti …) in pri odraslih z nevrološkimi težavami (Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, poškodba hrbtenjače in možganov, stanje po kapi …).

Športnikom pomaga razviti lahkotnost in okretnost, hitrejši odziv, izboljšati ravnotežje in natančnost, povečati učinkovitost in izločiti nepotreben napor. Umetnikom pomaga razviti svoje sposobnosti do popolnosti in spodbuja ustvarjalnost.

LEKCIJE V SKUPINI – OZAVEŠČANJE SKOZI GIB (Awareness Through Movement, ATM®)
Lekcije ozaveščanja skozi gib niso vadba v klasičnem pomenu besede, temveč raziskovanje lastnega gibanja v prijetnem, igrivem, z rezultati in cilji neobremenjenem vzdušju. Med lekcijami učitelj gibov ne kaže, temveč podaja le ustna navodila, učenci pa jih izvajajo na svoj način in v skladu s svojimi zmožnostmi. Začetni gibi so običajno zelo majhni, s poudarkom na preprostosti, lahkotnosti in prijetnosti gibanja, ki nato postane kompleksnejše, obsežnejše in hitrejše. Ob raziskovanju gibanja učitelj udeležence spodbuja k temu, da gibe vsakokrat izvedejo na malce drugačen način ter da občutijo, kaj se s telesom dogaja med gibanjem in tako zaznavajo povezanost posameznih delov telesa pri gibanju. Z ozaveščanjem skozi gib se naučimo gibati z najmanj napora in največ učinkovitosti – ne z močjo mišic, temveč s povečevanjem zavedanja, kako gibanje deluje. Nekaj priporočil za izvajanje lekcij ozaveščanja skozi gib najdete tukaj.

INDIVIDUALNE LEKCIJE – FUNKCIONALNA INTEGRACIJA (Functional Integration, FI®)
Funkcionalna integracija je individualno učenje s pomočjo neverbalne komunikacije med učiteljem in učencem. Integracija pomeni povezovanje diferenciranih delov v skladno celoto. Učitelj organizira gibanje učenca s pomočjo usmerjene pozornosti in nežnega premikanja skeleta. Dotik je neinvaziven, tankočuten in natančen. Učitelj s prevzemanjem nepotrebnega dela učenčevih mišic doseže popuščanje napetosti v telesu ter s tem ustvari novo okolje, ki dopušča osebi zavzemanje novih položajev in nove možnosti gibanja.

KJE LAHKO IZVEM VEČ O METODI?

Metoda Feldenkrais v knjigi Sodobne metode v psihoterapiji in energijski psihologiji, 2022.

Ste že slišali za metodo Feldenkrais? Radio Maribor, november 2021.

Gibalnih sposobnosti iz otroštva nismo pozabili. Potrebujemo le pravi ključ, da jih spet odklenemo. Večer v nedeljo, september 2021.

Feldenkrais je odlična popotnica za vitalno starost. Lokalne Ajdovščina, september 2021.

Feldenkrais – do pozitivnih sprememb na preprost način. Lokalne Ajdovščina, november 2020.

Metoda Feldenkrais: s pozornostjo do prožnega uma in telesa. Lokalne Ajdovščina, oktober 2019.

Povrnimo si prožnost telesa in duha. Lokalne Ajdovščina, oktober 2018.

Gibanje je življenje. Bogastvo zdravja, junij 2018.

Poglobljen uvid v metodo omogočajo knjige avtorja metode dr. Mosheja Feldenkraisa: The Potent Self, Awareness Through Movement, The Master MovesThe Elusive Obvious, Body and Mature Behavior, Embodied Wisdom in The Case of Nora: Body Awareness as Healing Therapy. Razgibano zgodbo njegovega življenja je v knjigi Moshe Feldenkrais: A Life in Movement podrobno opisal Mark Reese.