Feldenkrais

Popredalčkati metodo Feldenkrais, ki nam daje tako svobodo, da včasih že ne vemo več, kaj  bi z njo, je že v začetku propadel poskus. Tako kot bi nekomu, ki ne pije kave, hotel razložiti,  kakšnega okusa je. Treba jo je poskusiti, predvsem pa začutiti.  Metoda Feldenkrais nam pomaga izboljšati ali ohraniti vitalnost v najširšem pomenu besede  ter izboljšati telesno zmogljivost, te učinke pa dosežemo na izjemno subtilen način, lahko bi rekli brez kapljice znoja. Vsi ljudje, ne glede na našo starost ali stanje, smo se sposobni učiti,  pri tem pa kot osnovno orodje uporabljati naše telo. Lekcije ozaveščanja skozi gibanje po  metodi Feldenkrais niso vadba v klasičnem pomenu besede, temveč raziskovanje lastnih  gibalnih sposobnosti v prijetnem, igrivem, z rezultati in cilji neobremenjenem vzdušju.

Učinki metode Feldenkrais
 Z redno vadbo naše gibanje postane lahkotnejše, svobodnejše, bolj koordinirano in tako ponovno odkrijemo našo sicer prirojeno sposobnost elegantnega in učinkovitega gibanja. Ker  je naša samopodoba močno odvisna od načina našega gibanja, so učinki metode večplastni in se kažejo tudi na drugih, ne le na telesni ravni. Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost in telesne sposobnosti. Učinkovita je pri  lajšanju bolečin v hrbtenici in sklepih ter težav zaradi multiple skleroze, cerebralne paralize,  možganske kapi, Parkinsonove bolezni, poškodb hrbtenjače. Koristna je pri delu z otroki s  posebnimi potrebami. Priljubljena je med starejšimi, ki želijo ohraniti gibljivost in si olajšati  vsakodnevna opravila. Glasbeniki, plesalci, pevci in igralci jo uporabljajo kot učinkovito  orodje za razvijanje svojih sposobnosti do popolnosti in doseganje večje ustvarjalnosti.  Športnikom z iskanjem gibalnih vzorcev, ki so v skladu z njihovo konstitucijo, omogoča
izogibanje poškodbam in doseganje vrhunskih rezultatov.

Lekcije v skupini (Awareness Through Movement, ATM®)
Pri lekcijah zavedanja skozi gibanje učitelj daje zgolj ustna navodila, medtem ko udeleženci v  lastnem ritmu in obsegu, v skladu z zmožnostmi svojega telesa, izvajajo prijetne, lahke,  počasne gibe, ki postopoma postajajo obsežnejši in bolj kompleksni. Ob raziskovanju gibanja  učitelj udeležence spodbuja k temu, da gibe vsakokrat izvedejo na malce drugačen način ter da občutijo, kaj se s telesom dogaja med gibanjem in tako zaznavajo povezanost posameznih delov telesa pri gibanju. Na voljo je več sto lekcij različne težavnosti in kompleksnosti,  prilagojenih gibalnim zmožnostim učencev. Prek njih se na lahek, nežen in prijeten način  naučimo, kako čim bolj racionalno uporabljati svoje telo. Za udeležbo na lekciji, ki traja 60 minut, potrebujete ležalno podlogo, udobna topla oblačila, po potrebi odejo.

Individualne lekcije (Functional Integration, FI®)
Individualna lekcija je prilagojena posamezniku. Učitelj z rokami vodi učenca skozi potek  gibov in tako vzpostavlja skladnejše gibanje osebe. Dotik je neinvaziven, tankočuten in natančen. Učitelj s tem, ko doseže popuščanje napetosti v telesu, ustvari novo okolje, ki dopušča osebi zavzemanje novih položajev telesa, nove in drugačne gibe. S tem posamezne dele telesa poveže v skladno celoto, bodisi za učinkovitejšo  rabo telesa pri vsakdanjih opravilih ali pa za izboljšanje telesne zmogljivosti na bolj kompleksni gibalni ravni.

Kje lahko izvem več o metodi?
Metoda je bila predstavljena v različnih slovenskih medijih, nekateri članki so dostopni na  strani Društva učiteljev metode Feldenkrais. Tile so izpod moje tipkovnice:

Gibanje je življenje. Bogastvo zdravja, junij 2018.

Povrnimo si prožnost telesa in duha. Lokalne Ajdovščina, oktober 2018.

Metoda Feldenkrais: s pozornostjo do prožnega uma in telesa. Lokalne Ajdovščina, oktober 2019.

Feldenkrais – do pozitivnih sprememb na preprost način. Lokalne Ajdovščina, november 2020.

Združenje učiteljev metode Feldenkrais v Severni Ameriki izdaja revijo The Feldenkrais Journal in novice Sesnseability.
 
Edina knjiga o metodi, ki je doslej izšla v slovenščini, je Feldenkrais avtorice Anne Triebel- Thome. Poglobljen uvid v metodo omogočajo knjige avtorja metode dr.  Mosheja Feldenkraisa (The Potent Self, Awareness Through Movement, The Master MovesThe Elusive Obvious, Body and Mature Behavior, Embodied Wisdom in The Case of Nora: Body Awareness as Healing Therapy), razgibano zgodbo njegovega življenja pa je v knjigi Moshe Feldenkrais: A Life in Movement podrobno popisal Mark Reese.

Pokukajte tudi na:
Društvo učiteljev metode Feldenkrais
Feldenkrais Institut Wien
International Feldenkrais Federation