Mikrobiologija

Po dolgih letih strokovnega in raziskovalnega dela je vzniknila želja, da bi o mikrobiologiji spregovorila tudi na bolj poljuden način. Tako je nastala serija člankov za revijo Pogled, ki so bili namenjeni ozaveščanju splošne javnosti o mikrobioloških tveganjih, povezanih z domačimi živalmi in živili živalskega izvora.

Hkrati sem se z veseljem odzvala vabilom vrtcev, da predstavim svoj poklic najmlajšim, ki so vsakič z navdušenjem sodelovali pri spoznavanju bitij, ki so tako majhna, da jih lahko vidiš samo s ˝horoskopom˝. Otroška radovednost je bila poživljajoča, domislicam sem se pogosto nasmejala od srca, nemalokrat pa sem bila tudi navdušena nad zamislimi, ki so se porajale v otroških glavicah.

Bakterij, ki nas naseljujejo, je desetkrat več kot je celic našega telesa. Mikrobi so tako pomembni prebivalci naših teles in okolja, v katerem živimo, pa o njih med guljenjem šolskih klopi tako malo izvemo!

Bi radi začeli širiti mikrobiološka obzorja že najmlajšim? Z veseljem pridem na obisk v vašo vrtčevsko skupino ali med osnovnošolce prve triade. Naučili se bomo, da je dobrih bakterij več kot slabih, kako ravnati, da nas slabi mikrobi ne položijo v posteljo, zapeli bomo kakšno pesmico, pobarvali pobarvanko in se nasploh imeli fino.

ČLANKI IZ REVIJE POGLED

IZOBRAŽEVALNA ZLOŽENKA