Mateja

Iz ljubiteljice živali v otroštvu sem zrasla v doktorico veterinarske medicine in preučevalko bakterij, ki povzročajo bolezni pri živalih. S področja veterinarske mikrobiologije sem doktorirala, po dvajsetih letih spoznavanja nevidnega živega sveta pa so me pritegnile nove mikro-razsežnosti, in sicer metoda Feldenkrais, pri kateri najboljši učinek dosežemo prav z mikrometrskimi gibi.

Iz občasne obiskovalke gora v družbi očeta sem sredi najstniških let zrasla v strastno alpinistko, alpinistično inštruktorico in inštruktorico športnega plezanja. Družinsko življenje me je po petnajstih letih alpinistične obsedenosti speljalo iz sten v hribovje okoli domačega kraja.

Pisana beseda je od nekdaj moja najljubša oblika izražanja. Še kot srednješolka sem začela sodelovati z različnimi revijami. Poleg pisanja me je zaneslo tudi v uredniške vode. Kot področna urednica že dolgo vrsto let sodelujem pri reviji Planinski vestnik, zadnje čase pa tudi pri urejanju publikacij, ki jih izdaja Planinska založba PZS.

Za to, da spoznavam neverjetne razsežnosti metode Feldenkrais, ima zasluge Nuša Romih, ki me je spoznala s svetom majhnih, počasnih gibov. Pri prvem poskusu se sicer nisem navdušila za lagodno kotaljenje po tleh; šele slabo desetletje pozneje se mi je posvetilo, kako dragocena je zapuščina dr. Mosheja Feldenkraisa. Leta 2013 sem začela redno obiskovati lekcije ozaveščanja skozi gib pod Nušinim vodstvom, pozneje pa še njene delavnice ter individualne učne ure.

Leta 2017 sem sprejela nov izziv – študij na Feldenkrais Institut Wien (Avstrija), kjer sem diplomirala leta 2021 in postala certificirana učiteljica metode Feldenkrais. Sem podpredsednica Društva učiteljev metode Feldenkrais.

Želja po nadaljnji osebnostni rasti me pripeljala do izobraževanja o hipnozi. Pod mentorstvom dr. Aleksandra Šinigoja (Mastermind akademija) sem leta 2022 zaključila usposabljanje za certificiranega praktika in certificiranega mojstra praktika hipnoze.

Mateja in Moshe Feldenkrais. Karikatura: Lorella Fermo