Mateja

Iz ljubiteljice živali v otroštvu sem zrasla v doktorico veterinarske medicine in preučevalko bakterij, ki povzročajo bolezni pri živalih. S področja veterinarske mikrobiologije sem doktorirala, po več kot petnajstih letih spoznavanja nevidnega živega sveta pa so me pritegnile nove mikro-razsežnosti, in sicer metoda  Feldenkrais, pri kateri najboljši učinek dosežemo prav z ˝mikrometrskimi˝ gibi.

Iz občasne obiskovalke gora v družbi mojega očeta sem sredi najstniških let zrasla v strastno alpinistko, alpinistično inštruktorico in inštruktorico športnega plezanja. Družinsko življenje me je po petnajstih letih alpinistične obsedenosti speljalo iz sten v hribovje okoli domačega kraja.

Pisanje je od nekdaj moja najljubša oblika izražanja. Že kot srednješolka sem začela sodelovati z različnimi revijami, sprva na področju alpinizma in gorništva, nato veterinarske mikrobiologije in nenazadnje metode Feldenkrais. Dolgoletno uredniško delo pri reviji Planinski vestnik je malce drugačna izkušnja, ki pa me prav tako navdihuje.

Za to, da spoznavam neverjetne razsežnosti metode Feldenkrais, je ˝kriva˝ Nuša Romih, ki me je spoznala s svetom majhnih, počasnih gibov. Pri prvem poskusu se sicer nisem navdušila za lagodno kotaljenje po tleh; šele slabo desetletje pozneje se mi je posvetilo, kako dragocena je zapuščina dr. Mosheja Feldenkraisa. Leta 2015 sem začela obiskovati Nušine lekcije in delavnice ter jim ostala zvesta do danes.

Leta 2017 sem se spet prelevila v študentko in zagrizla v nov izziv – štiriletni študij metode Feldenkrais na ustanovi Feldenkrais Institut Wien (Dunaj, Avstrija). Leta 2018 sem pridobila licenco za vodenje lekcij ozaveščanja skozi gibanje (Awareness Through Movement®, ATM®) in začela z vodenjem skupin v Ajdovščini in Postojni. Sem članica slovenskega in avstrijskega društva učiteljev metode Feldenkrais.

Mateja in Moshe Feldenkrais. Karikatura: Lorella Fermo