Mateja

Iz ljubiteljice živali v otroštvu sem zrasla v doktorico veterinarske medicine in preučevalko bakterij, ki povzročajo bolezni pri živalih. S področja veterinarske mikrobiologije sem doktorirala, po dvajsetih letih spoznavanja nevidnega živega sveta pa so me pritegnile nove mikro-razsežnosti, in sicer metoda Feldenkrais, pri kateri najboljši učinek dosežemo prav z mikrometrskimi gibi.

Iz občasne obiskovalke gora v družbi očeta sem sredi najstniških let zrasla v strastno alpinistko, alpinistično inštruktorico in inštruktorico športnega plezanja. Družinsko življenje me je po petnajstih letih alpinistične obsedenosti speljalo iz sten v hribovje okoli domačega kraja.

Pisana beseda je od nekdaj moja najljubša oblika izražanja. Še kot srednješolka sem začela sodelovati z različnimi revijami, sprva s področja alpinizma in gorništva, nato veterinarske mikrobiologije in nenazadnje metode Feldenkrais. Poleg pisanja me je zaneslo tudi v uredniške vode – kot področna urednica že dolgo vrsto let sodelujem pri reviji Planinski vestnik, od leta 2020 pa tudi pri urejanju publikacij, ki jih izdaja Planinska založba PZS.

Za to, da spoznavam neverjetne razsežnosti metode Feldenkrais, ima zasluge Nuša Romih, ki me je spoznala s svetom majhnih, počasnih gibov. Pri prvem poskusu se sicer nisem navdušila za lagodno kotaljenje po tleh; šele slabo desetletje pozneje se mi je posvetilo, kako dragocena je zapuščina dr. Mosheja Feldenkraisa. Leta 2013 sem začela redno obiskovati lekcije zavedanja skozi gibanje pod Nušinim vodstvom, pozneje pa še njene delavnice ter individualne učne ure.

Leta 2017 sem sprejela nov izziv – študij metode Feldenkrais na ustanovi Feldenkrais Institut Wien (Dunaj, Avstrija), kjer sem diplomirala leta 2021 in postala certificirana učiteljica metode Feldenkrais. Sem članica Društva učiteljev metode Feldenkrais.

S klikom na spodnji dokument lahko preverite, kje vse sem doslej nabirala znanje o metodi Feldenkrais.

Mateja in Moshe Feldenkrais. Karikatura: Lorella Fermo