DELAVNICA ZA HRBTENICO ‘Sproščena sredina’

Bolečina v hrbtu je zelo pogosta težava, saj se z njo vsaj enkrat v življenju sreča večina ljudi. Vzroki zanjo so povezani s pretežno sedečim načinom življenja ter s psihofizičnimi obremenitvami, ki smo jim izpostavljeni v delovnem okolju. Težave s hrbtom so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje eden glavnih razlogov za bolniški stalež in za prezgodnje invalidsko upokojevanje. NIJZ navaja tudi, da instantne rešitve za težave s hrbtom v okviru zdravstvenega sistema ne obstajajo, razen v primeru določenih specifičnih vzrokov, zato je pomembno, da vsak zase najde način, kako dolgoročno poskrbeti za zdravje svoje hrbtenice.

Lekcije ozaveščanja skozi gib (Awareness Through Movement – ATM) po metodi Feldenkrais so način učenja skladnejšega in učinkovitejšega gibanja. Prek lahkotnih gibov in usmerjanja pozornosti popustijo pretirane napetosti v mišicah, izboljšajo se drža, koordinacija, ravnotežje in prožnost telesa. Z reorganizacijo gibanja olajšamo ali preprečimo bolečine, ki so posledica stresnega načina življenja, dolgotrajnega sedenja ali prisilnih drž.

Delavnica bo organizirana kot cikel osmih lekcij ozaveščanja skozi gib, ki bodo potekale ob četrtkih ob 20. uri od 7. oktobra 2021 dalje na spletni platformi Zoom. Za pokušino se nam lahko pridružite na brezplačni uvodni lekciji 30. septembra 2021 ob 20. uri.

Za udeležbo na delavnici potrebujete stabilno internetno povezavo in računalnik (oziroma tablico ali pametni telefon), miren in dovolj topel prostor, ležalno podlogo (armafleks, tanjša penasta ležalka za na plažo, debelejša odeja ipd), manjši vzglavnik (oziroma zloženo odejo ali brisačo), po potrebi tanjšo odejo.

Lekcije so primerne za vsakogar. Predznanje ali dobra fizična pripravljenost nista potrebna, saj so gibi počasni in nezahtevni, poleg tega jih prikrojite svojim sposobnostim. Kljub udeležbi prek spleta vam ne bo treba strmeti v zaslon, saj boste sledili le ustnim navodilom.

Cena za zgodnje prijave (do 4. oktobra 2021): 88 €

Redna cena (po 4. oktobru 2021): 96 €

Obisk posamezne lekcije: 12 €

Prijave in informacije: mateja@mikrogib.si, 041 393 513.

Prisrčno vabljeni v našo družbo!

˝Mnogi ne prepoznajo resničnega vzroka za njihovo nezmožnost ali neuspeh. Vzrok pogosto ni pomanjkanje sposobnosti, ampak nepravilna uporaba sebe.˝ Moshe Feldenkrais