DELAVNICA OTRESIMO SE STRESA

Naš odziv na stres in strah je nezaveden in zelo univerzalen. Odraža se v krčenju mišic, kar je posledica delovanja avtonomnega živčnega sistema, katerega odziv ‘boj ali beg’ nam je tekom evolucije služil za preživetje v naravi. Naš avtonomni živčni sistem še vedno dobro opravlja svojo zaščitniško vlogo, težava je le v tem, da smo pri današnjem načinu življenja zelo pogosto podvrženi dražljajem iz okolja, ki v nas sprožajo stres in tesnobo. To živčni sistem dojema kot neprestano grožnjo in namesto da bi odziv na stresni dogodek izzvenel, kar vztraja, s tem pa tudi zakrčenost mišic po celem telesu, kar lahko vodi v kronično tesnobo.

Metoda Feldenkrais s kombinacijo gibanja in usmerjanja pozornosti nagovarja naše možgane in omogoči, da se gibalni vzorci, povezani s strahom in tesnobo, preoblikujejo v nove, ki nam povrnejo svobodnejše in lahkotnejše življenje.

Delavnica po metodi Feldenkrais bo potekala v obliki šestih lekcij ozaveščanja skozi gib (Awareness Through Movement, ATM) vsak ponedeljek ob 20. uri med 24. majem in 28. junijem 2021 na spletni platformi Zoom. Namenjena je vsem, ki si želite boljšega počutja in lahkotnejšega gibanja. Brezplačna uvodna lekcija bo vsem zainteresiranim na voljo 17. maja 2021 ob 20. uri.

Za udeležbo na delavnici potrebujete stabilno internetno povezavo in računalnik / tablico / pametni telefon, miren in dovolj topel prostor, čvrsto ležalno podlogo (armafleks, tanjša penasta ležalka za na plažo, debelejša odeja ipd), manjši vzglavnik ali zloženo odejo / brisačo ter topla in udobna oblačila, lahko tudi lažjo odejo.

Predznanje ni potrebno, saj so gibi počasni in nezahtevni, poleg tega jih prikrojite svojim sposobnostim. Lekcije so primerne za vse starosti. Kljub udeležbi prek spleta vam ne bo treba strmeti v zaslon, saj boste sledili le ustnim navodilom.

Cena 60 eur vključuje šest lekcij ozaveščanja skozi gib in zvočne posnetke lekcij za lastno uporabo. Možna je tudi udeležba na posameznih lekcijah (cena 12 eur na srečanje).

Prijave in informacije: mateja@mikrogib.si, 041 393 513.

“To every emotional state corresponds a personal conditioned pattern of muscular contraction without which it has no existence.” Moshe Feldenkrais